5 tips voor gezond werken

  • Geplaatst op
  • 0
5 tips voor gezond werken

Werken, we doen het veel en we doen het graag! Maar soms blijkt het lastig om een gezonde levensstijl te combineren met het werken. Daarom hebben wij wat tips op een rijtje gezet om het makkelijker te maken!

Dagelijks werken we wat af met z'n allen. Hierbij is de inhoud natuurlijk altijd anders. Zo heeft de automonteur in de garage een fysiek beroep met veel beweging, en de accountant zit veel in zijn stoel achter een scherm. Maar wat is nu beter? Wellicht heeft de automonteur snel fysieke klachten maar is de accountant voorzien van een volledig ergonomische werkplek. Dit betekent ook dat niet elke tip voor iedereen goed werkt en dat het altijd belangrijk is om zelf een vorm van balans te creëren in de werkdag. 

Echter zijn sommige dingen gelukkig universeel! Daarom hebben wij een aantal mooie tips op een rijtje gezet om een gezondere werkdag te hebben:

 

Tip 1 Doe iets leuks tegen de middagdip!
Ergens tussen 15:00 en 16:30 is het vaak raak. De middagdip slaat in en het einde van de dag kan niet vroeg genoeg komen. Vaak is het lastiger om een goede concentratie te behouden tijdens dit dipje en schommelen de activiteiten vaak tussen wel of niet iets doen, wat uiteindelijk ook niet bevorderlijk is.
Daarom is het aan te raden om te kiezen voor 10/15 minuten leuke afleiding om daarna met frisse moed verder te gaan! Dit kan gemakkelijk met een pingpong toernooi, een spelletje hints of een verkorte versie van 30 seconds. 
Na deze 10/15 minuten break zal de energie weer vloeien en zijn die laatste momenten van de dag veel beter om aan te gaan!

 

Tip 2 Verander van omgeving in de pauze
Tijdens de pauze is het verleidelijk om binnen te blijven, even goed weg te zakken in de stoel en de telefoon erbij te pakken. Maar juist het wisselen van de situatie kan goed zijn voor zowel de mentale als fysieke gezondheid! Het beste is om tijdens een pauze een stukje te wandelen. Zo is er beweging, een verandering van omgeving en óók nog frisse lucht. Daarnaast is het bewezen dat frisse lucht ervoor zorgt dat zintuigen optimaal werken waardoor het ook gemakkelijker is om te focussen. 

 

Tip 3 Dynamisch werken
We zijn gewend om te werken en te functioneren op een bepaalde manier. Maar het is niet alleen fysiek maar ook mentaal fijn om dit af te wisselen. Denk hierbij aan wandelen tijdens een vergadering. In de prikkelende buitenlucht krijg je vast andere inspiratie. Of zorg ervoor dat je tijdens telefoontjes rondloopt om een andere werkmethode te bevorderen. Een veel gehoorde methode is ook het wisselen van zithouding. Voor veel mensen is het normaal recht zitten geforceerd en levert dit uiteindelijk rugproblemen op. Een kleermakerszit, een krukje als voetenbankje of de laptop op schoot. Allemaal manieren om de standaard manier van werken op te schudden en zo te zorgen voor een gezonde fysieke en mentale afwisseling. 

 

Tip 4 Eet slim
De werkplek heeft vaak twee soorten mensen. De een vergeet te eten en heeft het hoofd vol werk. De ander heeft standaard een versnapering in de buurt liggen en stopt niet met eten. Ook hierbij is het belangrijk om te zoeken naar een balans die werkt. Handigste is om te beginnen met de twee standaard maaltijden. Zorg voor een ontbijt wat past, maar eet altijd! Weinig trek in de ochtend? Een banaan is ook prima. Voor de lunch geldt hetzelfde. Zorg voor een fijne lunch die past bij wat je graag eet. Hoeveelheid is hierbij niet leidend, vooral wat je zelf fijn vindt. 

Vooral na de lunch begint het grote snacken. Er komen zoetigheden en traktaties tevoorschijn, en ze zijn moeilijk te weestaan. Zet daarom een lekkere en gezonde snack (met nadruk op lekker!) vlak bij je werkplek. Hierbij kies je voor iets waar je zelf blij van wordt, zodat het ook niet als een verplichting voelt. Daarnaast probeer je hier een verstandige keuze te maken. Bijvoorbeeld nootjes, stukjes paprika of fruit. Zo hou je je energielevel op peil gedurende de dag en word je minder snel in verleiding gebracht om andere dingen te snacken. Die chocolade paaseitjes tikken namelijk best aan, 48 weken per jaar.

 

Tip 5 Kies je eigen geluid
Het delen van een werkplek brengt onvermijdelijk andere mensen en bijkomende geluiden met zich mee. Dit kan zeer afleidend zijn maar is gelukkig ook eenvoudig omheen te werken. Zo kun je gemakkelijk de radio aanzetten en je met een koptelefoon afsluiten voor de omgeving. Voor de liefhebber kunnen we het ook aanraden om een podcast te luisteren of om zelf ontspannende omgevingsgeluiden op te zetten! Op Youtube zijn er verschillende kanalen waarbij je je in een koffie café waant waarbij soul muziek wordt gespeeld. Maar ook regen met lounge muziek of de natuur is een goede optie om je af te sluiten van de geluiden op kantoor. 

 

Naast deze tips zijn er ook een aantal basisdingen erg belangrijk als het aankomt op gezond werken. Denk hierbij aan de uren die je werkt, het stressniveau, je (ergonomische) werkplek en nog meer! Op zoek naar meer praktische tips? Kijk dan ook zeker eens op de website van Arbo Online. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.