Tips tegen de middagdip

  • Geplaatst op
  • 0
Tips tegen de middagdip

Je weet dat het komt, in de middag dat ene moment dat het lastig wordt om je hoofd erbij te houden en je ogen open. Gelukkig hebben wij een aantal tips verzameld om de middagdip tegen te gaan!

We kennen het allemaal. Ineens voelen je oogleden wat zwaar, je concentratie zakt weg en het gaat niet meer zo snel. Je kijkt op de klok en ziet dat het ná 15:30 is. Ja hoor daar is het, de middagdip! Maar wat is de middagdip? Volgens onderzoek heeft deze dip vooral te maken met ons streven om enkel in de nacht te slapen. Zo blijven we overdag wakker en halen we alle energie uit een aantal uren in de nacht. Maar als we echt luisteren naar ons lichaam zouden we in de middag een kort dutje doen. Aangezien dit vaak niet de mogelijkheid is en ook averechts kan werken (je lichaam gaat nóg meer vragen om slaap overdag) hebben we hier aan aantal mooie tips.

Suiker
Je voelde het al aankomen, maar suiker is een erg belangrijk onderdeel van onze energiewisseling. Het beste is het behouden van een constante suikerspiegel waarbij je niet ineens pieken veroorzaakt door veel suiker te eten. Want na de piek komt altijd de daling waarin je je moe zult voelen. Om je suiker gedurende de dag op peil te houden kun je het beste de volgende stappen volgen:
- zorg voor een ontbijt in de ochtend!
Ontbijten is voor sommige mensen lastig, maar wanneer je dit niet doet zal het later op de dag gecompenseerd worden met snacks. Kijk daarom wat je in de ochtend eventueel wél kan eten. Als yoghurt, een cracker of boterham niet je ding is kun je misschien kijken naar fruit, een zelfgemaakte breakfast burrito of een tosti. 
- Kies bewust je snacks
Natuurlijk kun je de traktatie van je collega nemen, of een bonbon met de koffie. Maar probeer dit ook af te wisselen met gezonde snacks. Én denk eraan dat natuurlijke suikers ook altijd beter zijn dan de suikers in bijvoorbeeld snoep. Iets laten staan kan ook geen kwaad.
- geen zware lunch
Wanneer je een maaltijd eet moet je lichaam aan het werk. Zorgen dat alle stoffen op de juiste plekken terecht komen en goed verteren. Dit kan erg vermoeiend zijn voor het lijf, en hoe groter de maaltijd hoe groter de taak voor je lijf. Je kent het vast wel na een enorme avondmaaltijd, je buik zit vol en je broek zit krap. Ineens wordt je slaperig en een dutje op de bank zou toch fijn zijn! Na een grote lunch werkt dit precies hetzelfde. Zorg daarom voor een licht verteerbare lunch en let erop dat je ook zeker niet te weinig eet. 

Beweging
We zitten lang en veel, en dit doet iets met ons. Ook op kantoor is het belangrijk om onze beweging te krijgen en zo het lichaam wakker te houden. Af en toe wat eenvoudige oefeningen kunnen er al voor zorgen dat je energie level stijgt. 
- De schouderophaal
Haal je schouders hoog op, hou ze 5 seconden vast en laat ze vallen. Waarom het werkt? Geen idee. Maar het zorgt zeker voor activatie van je lijf. Overigens niet aan te raden om dit te doen in een gesprek met een collega. Dit kan namelijk vreemd overkomen. 
- Wandelen
Ga een stukje lopen! Tijdens de lunch is het aan te raden om wat frisse lucht te happen buiten. Maar ook binnen kantoor kun je vaak wandelen. Bijvoorbeeld als je een telefoontje moet plegen of juist originele ideeën wil bedenken. Een rondje door kantoor kan veel voor je doen. 
- Bureau sport
Rond je bureau kun je veel verschillende oefeningen te doen om jezelf in beweging te houden. Kijk maar eens rond! Pak je flesje water een aantal keren op, en ook de plakbandhouder leent zich goed om even op te pakken en te wisselen tussen handen. Beweeg je voeten gemakkelijk zoals jij het wil. Loop op je plek, ga op je tenen staan en weer terug, maak een dansje. Er is veel mogelijk als je er maar naar kijkt!
- De trap
Natuurlijk is de lift verleidelijk om in te stappen als je pas half wakker bent in de vroege ochtend. Maar die trap doet zoveel voor je! Probeer het dan ook in je systeem te krijgen om voortaan de trap te nemen, zowel om hoog als naar beneden is erg goed voor je lijf. 

Niet teveel koffie
We willen het niet altijd horen, maar veel koffie is een slecht idee. Een bakkie bij binnenkomst? Geen probleem. Nog eentje na de lunch? Kan ook zeker wel hoor. Maar ga niet boven de vier kopjes. Ondanks dat onderzoeken het nog niet helemaal eens zijn waar de grens ligt is vier zeker een grens waar ze het over eens zijn. Maar misschien ligt deze nog lager! Zelfs als je denkt dat cafeïne op jou geen invloed heeft omdat je je niet energieker voelt na een kopje doet het wel degelijk dingen in je lichaam. Niet alleen kan je lichaam verslaafd raken aan teveel kopjes (je weet wie je bent) maar is het ook de oorzaak voor vele klachten zoals rusteloosheid, prikkelbaarheid, hoge bloeddruk en ga nog maar even door. 
Wissel je koffie gewoonte in plaats daarvan af met water! Genoeg water drinken is immers ook goed voor je gezondheid. 

Slaap
Onze energie komt o.a. van slapen. Het vinden van jou ideale ritme en manier van slapen is dan ook zeker de tijd en moeite waard. Experimenteer (als het kan) eens met verschillende lengtes van nachtrust. Wat doet het voor jou als je nacht 8 uur duurt in plaats van 7. Of misschien hoor je bij de grote groep mensen die minimaal 9 uur moeten hebben. Je optimaal aantal uren verschilt per persoon en is dan ook iets wat je zelf moet ontdekken.
Een goed bed en kussen is essentieel. Krijg je de steun die je nodig hebt? Of kom je vaak met een pijnlijk en gevoelig lijf uit bed? Kijk kritisch naar jou slaapplek. Misschien kun je iets verbeteren. Een ander kussen of deken kan namelijk al wonderen doen. Zo bestaan er zelfs 10% verzwaarde dekens die zorgen voor meer bescherming en geborgenheid en wonderen kunnen doen voor je slaap!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.