Verruiming van de werkkostenregeling

  • Geplaatst op
  • 0
Verruiming van de werkkostenregeling

Het laatste nieuws omtrent de verruiming van de werkgeversregeling.

Verruiming van de werkkostenregeling, wat betekent dit?

Een sportabonnement, gratis maaltijden in de kantine of een kerstpakket. Allemaal voorbeelden van zaken die te maken hebben met de werkkostenregeling. Waar je als werkgever voorheen 1,2% van het fiscale loon mocht gebruiken voor extra’s zonder belasting, is dit nu verhoogd!

 

Wat is de werkkostenregeling?
Eerst terug naar het begin. De werkkostenregeling is in het leven geroepen om de oude regelingen omtrent vergoedingen te vervangen. Waar een werkgever vaak aanspraak deed op allerlei losse en verwarrende regelingen met betrekking tot vergoeding is er nu één regel als het aankomt op loonheffing betaling: de werkkostenregeling. De regel houdt in dat er een vrije ruimte is om werknemers extra zaken te geven zonder hier direct belasting over te betalen.

 

De vrije ruimte
De vrije ruimte is dit jaar verhoogd tot maximaal 2,9% van het fiscale loon! Voor de eerste €400.000,- van de loonsom mag de werkgever 1,7% vrije ruimte gebruiken. Geef je meer uit aan loon? Dan mag voor alles hierboven 1,2% vrije ruimte rekenen.
Voorbeeld
De totale loonsom van bedrijf A is €750.000. Dit komt uit op de volgende vrije ruimte:

€400.000,- x 1,7% = €6800,-
€350.000,- x 1,2% = €4200,-
Totale vrije ruimte waarover geen loonheffing betaald hoeft te worden: €11.000,-

 

Gerichte vrijstellingen
In het voorbeeld hierboven mag bedrijf A tot €11.000,- uitgeven aan extra zaken voor personeel zonder hier loonheffing over te betalen. Er zijn echter aan aantal zaken die je van de overheid ‘cadeau’ krijgt. Je hoeft hierover geen loonheffing te betalen en het neemt ook geen vrije ruimte in. Dit zijn de gerichte vrijstellingen. Denk hierbij aan koffie en thee op de werkvloer, reiskostenvergoeding, tijdelijk verblijf in een hotel of werkkleding. De waarde van deze zaken zijn vaak nihil of ze zijn tegenwoordig standaard binnen een bedrijf. Meer over de gerichte vrijstellingen kun je hier lezen.

 

Wat valt er onder de werkkostenregeling?
Er zijn talloze voorbeelden van zaken die onder de werkkostenregeling vallen. Een sportabonnement om fit te blijven, een ergonomisch bureau, kerstpakketten en verjaardagscadeaus zijn bekende voorbeelden hiervan. Of een zaak wel of niet onder de werkkostenregeling valt wordt bekeken met de gebruikelijkheidstoets. Hierbij wordt gekeken of de situatie niet meer dan 30% afwijkt van wat normaal is.

Voorbeeld
De werkgever schenkt een elektrische fiets aan de werknemer voor woon-werk verkeer. De fiets kan ook in privé gebruikt worden door de medewerker. Wanneer deze fiets een waarde van €1000,- heeft valt dit onder werkkostenregeling omdat dit niet meer dan 30% afwijkt van wat normaal is. Schenkt de werkgever een fiets van €10.000,-? Door de afwijking groter dan 30% valt dit niet onder de werkkostenregeling en zal er loonheffing worden geheven.

 

Personeelsfeest
Een zeer populaire beloning voor medewerkers is een personeelsfeest. De regels hiervoor zijn net iets anders. Is het feest op eigen locatie, namelijk op kantoor? Dan wordt dit vrijgesteld van loonheffing en neemt dit ook geen ‘vrije ruimte’ in. Het feest is op dit moment een gerichte vrijstelling. Wanneer het feest op een externe locatie plaatsvindt zal hier altijd loonheffing over betaald moeten worden. Het slim kiezen van de locatie kan in dit geval veel invloed hebben op de te betalen loonheffing van het jaar.  

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.