Thuiswerken vs. werken op kantoor

  • Geplaatst op
  • 0
Thuiswerken vs. werken op kantoor

Wat zijn de feitelijke voor- en nadelen van het werken thuis vs. werken op een kantoor? Wij hebben het op een rij gezet!

Voordelen thuiswerken en op kantoor werken tegenover elkaar

Door de hele Coronacrisis is thuiswerken het nieuwe normaal geworden. Veel bedrijven besluiten dan ook om een groot gedeelte van de werkzaamheden echt volledig naar de mensen thuis te brengen. Hoewel er veel voordelen zitten aan thuiswerken ten opzichte van werken op kantoor zitten er echter ook een nadelen aan al dat thuiswerken. Om u hier wat meer over te laten zien hebben we hieronder voordelen van thuiswerken tegenover de voordelen van werken op kantoor voor u onder elkaar gezet. Dit geeft u als het goed is meer inzicht in de situatie voor bij u of uw werknemers thuis.


Voordelen van thuiswerken

Laten we eerst eens kijken naar de voordelen van het thuiswerken. We hebben hieronder de belangrijkste voordelen onder elkaar gezet. Deze voordelen zullen ondervonden worden door zowel kleine als grote bedrijven, het draait hier om het thuiswerken in het algemeen. Door dit door te nemen krijgt u een beter inzicht.


U kunt op een flexibele manier werken

Een van de meeste lastige aspecten van een 9-tot-5 baan op kantoor is dat het voorkomt dat u  flexibel te werk kunt gaan. U kunt namelijk niet zomaar de kinderen naar school brengen, u bent namelijk al op kantoor aanwezig. Wanneer u van thuis uit werkt zal u natuurlijk nog steeds deadlines moet halen en beschikbaar zijn voor werkzaamheden, echter heeft u veel meer vrijheid. Mocht u bijvoorbeeld behoefte hebben aan een korte wandeling dan is dit een stuk eenvoudiger dan voorheen. Zolang de deadlines namelijk maar gehaald worden kunt u de dag volledig zelf indelen.


U hoeft niet meer te reizen

Het volgende voordeel aan het thuiswerken is dat u niet meer hoeft te reizen naar uw werk. Dit houdt in dat u niet meer in drukke bussen of treinen of hoeft te zitten. Ook krijgt u niet meer te maken met vervelende files. Veel mensen vinden het reizen erg stressvol en deprimerend. U wordt omringd door de vermoeide, gefrustreerde en gestreste gezichten van mensen die ook geen zin hebben om op een maandagochtend in de file te staan. Hoe kan u dan ooit nog met een goed humeur op het werk verschijnen? Thuiswerken is een prima manier om het dagelijkse woon-werkverkeer te vermijden. De enige afstand die u hoeft af te leggen is de weg naar uw werkplek.


U bent vaak productiever

Het is erg makkelijk om de aandacht tijdens het werken kwijt te raken wanneer er allerlei collega’s langskomen aan het bureau om over hun weekend te praten. Het beperken van onnodige onderbrekingen van uw collega’s is dan ook echt een groot voordeel van het thuiswerken. Dit misschien wel een van de redenen waarom veel thuiswerkers productiever zijn dan mensen op kantoor. Hoewel u van tijd tot tijd moet inbellen voor specifieke vergaderingen zal u over het algemeen minder gestoord worden. Dit maakt het mogelijk om op een productieve manier aan de slag te gaan tijdens het werk.


Voordelen van op kantoor werken

Er zitten dus wel degelijk een hoop voordelen aan thuiswerken. Echter kent het werken op kantoor ook een aantal voordelen die niet bij de mensen thuis te vinden zijn. Voor een volledig overzicht hebben we deze hieronder ook weer even uiteengezet:


Werken op kantoor geeft meer structuur

Veel mensen die thuis werken betreurden dat ze vaak heel de dag bezig zijn met werken. Dit komt voornamelijk door het feit dat hun werk geen duidelijke begin- of eindtijd heeft. Hierdoor hebben ze soms het gevoel dat ze letterlijk altijd aan het werk zijn, waardoor het moeilijk is om over te stappen op tijd voor zichzelf na al dat harde werk. Het ontbreken van een duidelijke scheiding tussen het privéleven en het werk maakt thuiswerken niet bepaald een pretje voor sommige mensen. Bij het werk op kantoor heeft u hier minder last van. Hier zit u namelijk altijd vast aan een bepaalde structuur op kantoor.


Sommige mensen missen toezicht van de kwestie

Hoewel er mensen zijn die zich productiever voelen tijdens het thuiswerken zijn er ook mensen voor wie dit juist andersom geldt. Zij vinden het niet prettig als ze een baas hebben die de hele dag over hun schouder meekijkt, maar het zorgt er wel voor dat ze aan het werk blijven. Er zijn mensen die niet in staat zijn om hard te werken zonder dat toezicht van de baas. Ook kan het zijn dat ze te maken krijgen met teveel afleidingen tijdens het werken van huis uit. Hierdoor kunnen ze moeite hebben om alles af te krijgen, met als gevolg dat ook de rest van het bedrijf hier last van ondervindt. Dit is niet voor iedereen het geval, sommige mensen hebben er meer last van dan de ander.


U heeft contact met collega’s

Het is zeker een voordeel dat u niet meer gestoord wordt door collega’s die allerlei onnodige vragen stellen. Echter is het wel zo dat contact met collega’s op sommige momenten ontzettend belangrijk is. Wanneer u in gesprek bent met collega’s kunt u veel makkelijker de lichaamstaal van de ander aflezen. Maakt u alleen maar gebruik van email of Whatsapp voor het thuiswerken dan is de kans groot dat u al snel een bericht verkeerd interpreteert. Hoewel het mogelijk is om dit probleem te voorkomen door regelmatig te videobellen is het over het algemeen toch wel een gemis dat u uw collega’s niet zomaar kunt vragen hoe iets in elkaar steekt voor een bepaald project.


We hopen dat u dankzij de informatie uit dit artikel een beter inzicht heeft gekregen in de voordelen die er verbonden zitten aan het thuiswerken en aan het werken op kantoor. Iedere vorm van werk heeft zo zijn eigen voordelen, dit zal wel duidelijk zijn. Het gaat erom dat u de juiste balans weet u te vinden en dat er u er alles aan doet om het thuiswerken zo prettig mogelijk te maken. Alleen zo kan er prettig worden gewerkt onder deze bijzondere omstandigheden.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.