Hoe werkt de belasting op kerstpakketten?

  • Geplaatst op
  • 0
Hoe werkt de belasting op kerstpakketten?

Moet er belasting betaald worden over kerstpakketten? Deze zakelijke uitgave komt in aanmerking voor een aantal uitzonderingen, maar er zijn ook een aantal duidelijke regels. Wij hebben alle informatie op een rijtje gezet.

Hoe werkt de belasting op kerstpakketten?

Zoals bij elk product in Nederland welke overwegend in de B2B markt worden verkocht, worden kerstpakketten prijzen gecommuniceerd excl. BTW. Bij het afrekenen moet er echter altijd belasting worden betaald. Ongeacht of het een consumenten aankoop is of een bedrijfsaankoop.

Wanneer er vanuit het bedrijf een aankoop wordt gedaan kan de betaalde belasting hiervoor terug worden gevraagd. Bij geschenken voor medewerkers zijn hier specifieke regels voor. Dat wil zeggen dat er bij de aankoop van kerstpakketten een aantal dingen zijn waar rekening mee gehouden moet worden.

De regels omtrent belasting en geschenken voor medewerkers

In 2011 zijn alle ingewikkelde regels omtrent belasting en geschenken voor medewerkers vervangen door een eenvoudige regeling. Namelijk de werkkostenregeling. 
Hierin staat beschrijven hoeveel er uitgegeven mag worden aan geschenken voor medewerkers. De zogenaamde 'vrije ruimte'. Sinds januari 2020 is dit maximaal 2,9% van het fiscale loon. Om gemakkelijk te begrijpen hoeveel er uitgegeven mag worden hebben we de volgende uitleg:

Voor de eerste €400.000,- van de loonsom mag de werkgever 1,7% vrije ruimte gebruiken. Voor alles hierboven mag er 1,2% vrije ruimte worden gerekend. 

Voorbeeld
De totale loonsom van bedrijf A is €750.000. Dit komt uit op de volgende vrije ruimte:
€400.000,- x 1,7% = €6800,-
€350.000,- x 1,2% = €4200,-
Totale vrije ruimte waarover geen loonheffing(belasting) betaald hoeft te worden: €11.000,-
Dit is dan ook het bedrag wat bedrijf A uit kan geven aan medewerkers. De betaalde belasting mag over dit bedrag teruggevraagd worden. 

Wat valt er onder de werkkostenregeling?

Uiteraard een kerstpakket. Maar daarnaast zijn er talloze dingen die vallen onder de regeling. Denk hierbij aan een sport abonnement, een ergonomisch bureau of een verjaardagscadeau. Of iets in aanmerking komt kunt u gemakkelijk hier controleren. In dit document wordt o.a. gekeken of de uitgave niet meer dan 30% afwijkt van wat normaal is. 
Voorbeeld
Er wordt een fiets gekocht voor de werknemer ter waarde van €1000,-. Deze kan zowel privé als voor woon-werk verkeer worden gebruikt. Gezien de prijs van het product niet meer dan 30% afwijkt van wat normaal is mag de belasting hierover terug worden gevraagd mits hier genoeg vrije ruimte voor is. Kost de fiets €10.000,-? Dan mag de belasting hierover niet worden teruggevraagd omdat de afwijking groter is dan 30% van het normaal. 

Personeelsfeest - de uitzondering

Een personeelsfeest is uiteraard ook een uitgave voor de werknemer. Maar hier gelden wel andere regels voor. 

- Bij een feest op eigen locatie geld een vrijstelling van loonheffing en wordt er geen vrije ruimte ingeleverd. 
- Bij een feest op een externe locatie (waarbij huur en belasting wordt betaald voor de ruimte) zal er altijd loonheffing betaald moeten worden. 

Het heeft dus veel voordelen 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.