Ultiem thuiswerken - bedrijven zonder kantoor

  • Geplaatst op
  • 0
Ultiem thuiswerken - bedrijven zonder kantoor

Sinds de start van de Corona pandemie zijn sommige van ons een expert geworden in het thuiswerken. Maar sommige bedrijven kennen niet anders! Dit zijn namelijk bedrijven zonder een vast kantoor.

Ultiem thuiswerken - bedrijven zonder kantoor

Wel werk, maar geen werkplek. Een jaar geleden was dit een statement wat misschien met opgetrokken wenkbrauwen ontvangen zou worden. Maar inmiddels zijn we experts in het thuiswerken geworden. Bij sommige bedrijven is het thuiswerken helemaal geen uitzondering. Nog sterker, er zijn een aantal bedrijven zonder een hoofdkantoor waarbij de medewerkers structureel thuiswerken of soms gebruik maken van andere plekken.

Gitlab
In 2011 zag dit revolutionaire softwarebedrijf het levenslicht. Inmiddels is Gitlab actief in 69 verschillende landen maar is er nergens een kantoor. De medewerkers voltooien taken uit huis of werken soms op een werklocatie in eigen stad. Dit alles wordt in goede banen geleid door de hoofd werken-op-afstand. Vanuit North-Caroline belt hij gemakkelijk de wereld rond om te kijken hoe hij de ijverige medewerkers van dienst kan zijn. 

Volgens Gitlab is het belangrijk om volledig zonder kantoor te werken om zo eventuele buitensluiting te voorkomen. Geen onderonsjes op kantoor waardoor mensen buiten de boot vallen.  Iedereen heeft digitaal contact en ook het sociale onderdeel van werken wordt gestimuleerd door middel van koffie-chats. 

Automattic
Het bedrijf achter enorme merken als Wordpress, Jetpack, Tumblr en meer! Automattic herkent dat structureel thuiswerken zeker ook wat uitdagingen met zich meebrengt. Zo is de kans op eenzaamheid groter. Maar dit tackelen ze juist door veel onderling contact te hebben en ook door jaarlijks elkaar te ontmoeten op een bepaalde plek in de wereld. Door het geld wat bespaard wordt met het niet hebben van een vast kantoor heeft Automattic de mogelijkheid om iedere medewerker te zien van goede spullen voor een thuiswerkplek én een heerlijke teamvakantie. 

Daarnaast benadrukt Automattic de voordelen van het kunnen benutten van de talenten van diverse mensen zonder rekening te hoeven houden met afstand. Zo is het mogelijk om iedereen gelijke kansen te geven. Het niet hebben van reistijd is hierbij ook een groot voordeel en stelt meer mensen in staat om het onderste uit de kan te halen. 

AirTreks
Geboren op Silicon Valley gaat AirTreks inmiddels al weer even mee. Deze reissite gooide in 2019 het roer om en besloot het hoofdkantoor in San Fransico in te ruilen voor, niks! Digitaal werken en collega's en talenten gesitueerd over de hele wereld. 

Collega's over de hele wereld heeft bij AirTreks nog een extra voordeel. Als website verkopen zij namelijk tickets voor de mooist reizen over de wereld, maar ook kant-en-klare pakketten voor de ultieme wereldreis! Zo kan de lokale kennis van iedereen worden meegenomen in de producten die worden aangeboden. Op de website van AirTreks tref je namelijk ook interessante blogs en reispakketten, maar ze kunnen je ook helpen bij het samenstellen van een eigen ultieme trip!

Big Universe
Meer kinderen laten lezen en ze zo ook ondersteunen bij hun educatie. Dat is het doel van Big Universe voor kinderen vanaf de kleuterschool tot en met 18 jaar. In hun eigen woorden hebben ze "de Netflix voor boeken" gecreëerd waarbij je niet alleen je leesvaardigheid kan trainen maar ook zijn er oefeningen voor schrijven, luisteren, spreken, taal en nog veel meer. 

Vanaf het begin werkte Big Universe al digitaal, maar besloot om tóch een kantoor in te richten. Al snel kwamen ze tot de ontdekking dat kantoor bijna niet werd gebruikt en maakte ze in 2011 de definitieve overstap naar werken zonder kantoor.  

 

Uiteraard is op afstand werken niet voor elk persoon of elke branche geschikt. Opvallend is natuurlijk dat bovenstaande bedrijven voornamelijk online actief zijn en ook producten of diensten verkopen die enkel gebruik maken van online. Dit zou uiteraard een stuk moeilijker worden voor een garage of een tandarts. Echter valt er veel te leren van dit soort bedrijven. Zo hebben ze een duidelijke strategie voor het voorkomen van eenzaamheid, stimuleren van groepsgevoel en focussen ze zich op wat ze kunnen doen voor medewerkers om werkomstandigheden beter te maken. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.