Bewezen, kerst heeft een speciaal plekje in je hersenen!

  • Geplaatst op
  • 0
Bewezen, kerst heeft een speciaal plekje in je hersenen!

Stiekem wisten wij dit natuurlijk al. Maar gelukkig valt het nu ook met wetenschap te onderbouwen. Kerst heeft namelijk een speciale plek in ons brein!

Na een onderzoek blijken onze hersenen een speciaal netwerk te hebben welke oplicht bij het denken aan kerst. De wetenschappers uit Kopenhagen waren niet op zoek naar de informatie, maar kwamen tijdens een ander onderzoek op het idee. Kerst heeft niet alleen een speciaal plekje in ons hart, maar ook in ons brein!

 

Tijdens een neurologische studie naar migraine in Kopenhagen kwamen een aantal wetenschappers met een ludiek idee. In de studie werd namelijk gebruik gemaakt van een fMRI, een breinscan die met name wordt gebruikt om te achterhalen waar bepaalde emoties maar ook functionele onderdelen in ons brein zitten. Deze methode van het kijken naar de hersenen wilde ze graag toepassen op de gezonde controlegroep van het onderzoek, maar met een nieuwe doelstelling. Het lokaliseren en vinden van het gedeelte van het brein waar de ‘kerst spirit’ zich bevind.

 

Samenstelling onderzoek
Er werden 26 deelnemers verzameld. Deze groep mensen vulde een lange vragenlijst is over hun eigen kersttradities, gevoelens geassocieerd met kerst en afkomst. Op basis van de vragen werden er twee groepen van 10 personen samengesteld. Een kerstgroep en een niet-kerstgroep. De overige 6 kandidaten werden uitgesloten van deelname vanwege te positieve of negatieve gevoelens ten opzichte van kerst en tradities. De deelnemers kregen 84 afbeeldingen te zien, elk voor 2 seconden. Hiervan was een deel kerst gerelateerd.

 

Uitslagen onderzoek
Bij beiden groepen, zowel de groep met affiniteit met kerst als de groep die zich neutraal voelde over het onderwerp was er een duidelijk stuk in het brein wat bleek op te lichten bij het zien van kerst gerelateerde afbeeldingen. Bij beiden groepen vond deze activatie plaats in de primaire visuele cortex. Echter werd er bij de kerstgroep ook activiteit waargenomen in de primaire somatosensorische cortex.

 

Conclusie
De wetenschappers hebben tijdens dit korte onderzoek duidelijk plekken gevonden in het brein die activeren bij het zien van kerst gerelateerde afbeelding. Hiermee zou je kunnen zeggen dat kerst wel degelijk een positie in onze hersenen heeft. Ook is het duidelijk dat je hiervoor geen affiniteit hoeft te hebben met kerst of tradities.
Wel geven de wetenschappers zelf aan dat het onderzoek vrij eenvoudig is uitgevoerd en ook zijn beperkingen heeft. Zo is er geen controle onderzoek uitgevoerd en is het altijd mogelijk dat er nog andere verbanden zijn tussen de getoonde afbeeldingen waar de wetenschappers zich niet bewust van zijn. Ook zouden ze graag nog willen kijken of het oplichten van de hersenen specifiek door kerst wordt veroorzaakt, of eerder door de nostalgische en vrolijke emoties.

 

Desalniettemin een onderzoek met een aantal antwoorden, maar nog veel meer vragen. En wellicht precies het opstapje at er nodig is om hier een groter neurologisch onderzoek naar te starten.

Lees het volledige onderzoek hier.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.